De Bloementuin
Een prachtige plek voor je kind

Een dag
Tussen 8.00 en 9.00 uur brengen de ouders hun kinderen. De kinderen scharrelen rond en spelen. Tegen 9 uur gaan we aan tafel en kneden ons brood. De kinderen maken elk een eigen broodje dat ze straks bij de lunch opeten.
Als de broodjes in de oven staan, zingen we samen liedjes en luisteren de kinderen naar mijn verhaaltje dat past bij het seizoen.

Naar buiten!
Speelbroeken, laarzen en jassen aan; de kinderen doen dat zo veel mogelijk zelf. Eerst voeren we de kippen. En als we geluk hebben, kunnen we eieren rapen!
Met de allerkleinsten breng ik het keukenafval naar de composthoop, helemaal achterin de tuin. Dat is een lekker wandelingetje waarbij onderweg veel te beleven valt: blaadjes rapen, frambozen plukken, kruiden plukken voor de thee, vogels kijken... Vandaag blijven de grotere kinderen in de zandbak en bakken zandpannenkoeken.
Vervolgens doe ik wat buitenklusjes en bereid ik de lunch voor.

Spelen
We hebben een grote zandbak. Her en der staan potten en gieters met wat water zodat de kinderen heerlijk kunnen kledderen.
De wilg achterin de tuin hebben de kinderen omgedoopt tot ‘molen’. Daar gaan ze boodschappen doen. Je hoort er hun ervaringen van thuis in terug: de een koopt er meel en bloem, de ander gaat er pannenkoeken eten. Inmiddels hebben de verhalen zich gemengd en is in onze molen werkelijk alles te koop!

Allemaal weer wakker

Na de lunch gaan de kinderen slapen. Vaak worden ze een voor een wakker waardoor er alle tijd is voor het aankleden, knuffelen, en een boekje op schoot.
Als iedereen beneden is, eten we fruit.
In de zomer gaan we meestal weer naar buiten, in de winter spelen de kinderen ’s middags vaak binnen. Dan is er ook tijd om te tekenen, een boekje te lezen, een kaarsje te rollen.

Weer naar huis
De dag is voorbij. Tussen 17.00 en 18.00 uur halen de ouders hun kinderen op. We maken een praatje, ruimen beetje bij beetje het speelgoed op en lezen nog een allerlaatste boek. Tot de volgende keer!