De Bloementuin
Een prachtige plek voor je kind


Het dagelijks leven biedt kinderen van 0-4 jaar een schat aan uitdagingen om zich te ontwikkelen. Ze hebben plezier in het nadoen, ontdekken, proberen wat ze zelf kunnen, hun grenzen verleggen. Dit is de manier waarop het kleine kind zich van nature ontwikkelt.

Het dagelijks leven
We maken ons eten klaar, werken in de tuin, zorgen voor de kippen, hangen was op & vouwen het droog weer op, we zorgen voor ons huis en de tuin, we repareren wat er kapot is gegaan. Dat alles biedt kleine kinderen een ideale omgeving om hun eerste ontwikkelingsstappen te zetten.
De kinderen helpen spelenderwijs waar ze willen en kunnen. Dat geeft ze zelfvertrouwen.

De natuur
De natuur is de basis van ons leven. En wat is daar veel in te beleven! Dat doen we door dagelijks buiten te spelen in de grote tuin, door te zaaien en te oogsten. Via de grote ramen in de woonkeuken beleven we de natuur ook daar. Op tafel is een hoekje ingericht met dingen van het seizoen.
Ook de verhaaltjes en de boekjes veranderen gedurende het jaar mee met de seizoenen.

Een vast ritme
Alle dagen in de Bloementuin verlopen grofweg volgens hetzelfde ritme. Dat geeft de kinderen veiligheid. Ze genieten er intens van, kijken uit naar weer een keer broodjes bakken, weer een keer luisteren naar datzelfde boekje. Ongemerkt verandert het ritme met de seizoenen, we bewegen er volkomen natuurlijk in mee.

Spelen
Voor kleine kinderen is spelen van levensbelang. In spel verwerken ze wat ze hebben meegemaakt. Ze vormen het om en maken het van zichzelf. Ook ontwikkelen ze hun lichaam en leren ze samen met anderen te leven. Daarom is er in De Bloementuin veel ruimte en tijd om te spelen.

Tijd
We hebben tijd voor de dingen die we doen. De kinderen kunnen hun eigen tempo volgen, een tempo dat meestal veel lager ligt dan in de volwassenwereld. Eindeloos proberen ze om bijvoorbeeld zelf na het buiten spelen een pantoffel aan te doen. En dan is er een dag dat het zomaar gaat!

Kleinschalige opvang: tweede thuis
Kleinschalige opvang betekent vaste en vertrouwde gezichten. Er zijn genoeg kinderen om te leren in een groep je plek te vinden, te leren wachten, geven & nemen, delen.
De groep is klein genoeg om je geborgen en vertrouwd te voelen, alle kinderen echt te kennen en regelmatig een plaatsje op schoot te kunnen veroveren. Zo kan De Bloementuin voor de kinderen echt een tweede huis worden.




"Je ziet wat ons kind nodig heeft en kunt er naar handelen."
Een ouder